GivingTuesday voor Jongeren

GivingTuesday NextGen

Sluit jij je ook aan bij miljoenen jongeren in een wereldwijde vrijgevigheidsbeweging?

Bij GivingTuesday NextGen draait het allemaal om het aanmoedigen van jonge mensen om actie te ondernemen voor de doelen die ze het belangrijkst vinden op GivingTuesday en elke dag. Op 30 november 2021 zullen kinderen en jong volwassenen over de hele wereld en hopelijk ook jij vrijwilligersprojecten en vriendelijke daden organiseren. Hiermee bewijzen jullie dat iedereen de macht heeft om verandering teweeg te brengen in hun gemeenschap en dat iedereen iets te geven heeft.

#GivingKarma

GivingTuesday is de wereldwijde actiedag om goed te doen en is dit jaar op 30 november 2021. Iets goeds doen voor het milieu & klimaat, je oude buurman die misschien wel eenzaam is óf voor mensen die leven in armoede. Het kan en mag allemaal, is super belangrijk én het is goed voor je karma! Want wie goed doet, mag dat ook terug verwachten. Ja, toch?

Daarom hebben we #GivingKarma bedacht, want ook JIJ kunt iets doen! Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een simpel stappenplan gemaakt. Boost ook jouw karma!

Zie: https://givingkarma.givingtuesday.nl hoe jij mee kunt doen!

Stap 1: Aan de slag

Identificeer een project of goede daad die een probleem aanpakt dat jou na aan het hart ligt. We moedigen activiteiten van elke omvang aan, van vriendelijke daden tot grootschalige dienstverlening aan de gemeenschap.

Hier zijn een paar tips:

  • Ga zo vroeg mogelijk aan de slag.
  • Betrek je vrienden. Vraag welke problemen voor hen belangrijk zijn. Maak gebruik van jouw bestaande bronnen en denk erover na om uw lokale non-profitorganisaties te vragen hoe je kunt helpen of betrokken kunt raken.
  • Hoewel het het beste is om je project op 30 november 2021 uit te voeren, kan het zijn dat je het hele of een deel van je project in het weekend voor of na GivingTuesday wil doen en dat is oké!

PROJECT IDEEËN

Hier slechts een paar voorbeelden:

???? Help het milieu: ruim een ​​buurtspeeltuin, park of strand op; plant een tuin; oogst groenten en fruit; of plant bomen

???? Ondersteun je leeftijdsgenoten in nood: verzamel en doneer schoolspullen; voer een speelgoedrit uit voor de feestdagen; bezoek aan een kinderziekenhuis

???? Vrijgevigheid verspreiden: maak een vrijgevigheidsmuur om vriendelijkheid te verspreiden; schrijf random-acts-of-kindness-prompts en plaats ze in openbare ruimtes

????️ Help de daklozen: bereid zorgpakketten voor en bezorg ze aan opvangcentra voor daklozen; vrijwilliger bij een gaarkeuken; doe een kledingactie en doneer aan een opvang

???? Ouderen helpen: hulp bieden in de supermarkt; schrijf en verstuur ‘beterschap’-kaarten; een verpleeghuis bezoeken en een optreden of concert geven; maaltijden verzorgen

???? Dieren helpen: doe vrijwilligerswerk bij een dierenasiel; een donatiecampagne opzetten om dieren in nood te ondersteunen; pleitbezorger voor adoptie van dieren

????️ Steun onze veteranen; schrijf bedankberichten naar first responders; tijd doorbrengen met gepensioneerde veteranen; brieven sturen naar troepen in het buitenland; naai “comfortquilts” voor kinderen met ouders in het buitenland

????️‍????️ Pesten aanpakken: vraag jouw school of naschoolse activiteit om een ​​gesprek over pesten uit de weg te ruimen; geef vriendelijke woorden op school en op sociale media

???? Voed de hongerigen: maak lunchpakketten, voeg vriendelijke notities toe en geef ze aan iedereen die honger heeft. #HashtagLunchtas

????‍???? Leer vrijgevigheid: werk samen met leraren op jouw school om leer- of bijlesprojecten in de klas te organiseren met behulp van lesplannen over vrijgevigheid.

Stap 2 – Jouw project

Jouw project kan op vele manieren worden vormgegeven. Veel hiervan hangt af van hoeveel vrijwilligers je hoopt te verzamelen.

???? Zet een eenvoudig registratiesysteem op. Dit kan zo simpel zijn als het verstrekken van een contactnaam, nummer of e-mailadres waar vrijwilligers zich kunnen aanmelden. Google Formulieren of SignUpGenius zijn geweldige gratis opties.

???? Houd rekening met veiligheid – Voordat je een project kiest, moet je de veiligheidsrisico’s beoordelen en een checklist maken. Als je project bijvoorbeeld zwerfvuil opruimt en er kans is op gebroken glas, zorg dan dat je handschoenen bij de hand hebt. Als je met vrijwilligers werkt, informeer hen dan over eventuele veiligheidsproblemen. We raden aan om altijd minimaal één vertrouwde volwassene en of ouder(s) aanwezig te hebben.

Bedenk wat je gaat meten.

Op 1 december (de dag na GivingTuesday) vragen we je om verslag uit te brengen over je project. Bedenk hoe je de impact van jouw project kunt kwantificeren. Bijvoorbeeld:

Als je zwerfvuil in je buurt opruimt, kun je dan ⚖️ de vuilniszakken wegen om erachter te komen hoeveel je hebt ingezameld?

Als je zorgkits uitdeelt aan mensen die dakloos zijn, hoeveel tassen ????️ heb je dan weggegeven?

Hoeveel vrijwilligers namen deel aan jouw project? ????????????????

Vertel het verder

???? Bouw enthousiasme en interesse op in de aanloop naar jouw project. Hoe actiever je communiceert, hoe meer betrokken jouw vrijwilligers zullen zijn.

???? Kijk of je school en de naschoolse activiteiten waar je mee bezig bent deze toolkit kunnen delen en een project kunnen organiseren.

????️ Hier zijn Logo’s beschikbaar.

???? Verspreid het woord via e-mail, WhatsApp of sociale media.

???? Pitch het aan je lokale krant – ze houden van dit soort verhalen!

???? Mensen willen weten dat hun tijd wordt geïnvesteerd in iets dat een verschil zal maken. Maak in je wervingsberichten mensen enthousiast en betrokken door de nadruk te leggen op de wereldwijde reikwijdte van GivingTuesday en het belang van het specifieke doel dat je hebt gekozen om te steunen.

???? Start een buddy-systeem. Gevraagd worden door een vriend is de #1 manier waarop veel nieuwe mensen betrokken raken. Dus spoor degenen die zich vroeg aanmelden aan om te overwegen vrienden uit te nodigen om mee te doen!

Naarmate je dichter bij 30 november 2021 komt, stuur je snel een sms of whatsapp ???? naar alle deelnemers om alle activiteitsdetails met je deelnemers te bevestigen, zodat je voldoende tijd over hebt. Vertel ze wat ze mee moeten nemen en eventueel hoe ze zich moeten kleden op het weer ❄️. Geef de datum en tijd, adres, routebeschrijving ????️ voor het project; beschrijf wat er zal gebeuren en wie te zien wanneer ze aankomen; verzoek dat ze contact met je opnemen als ze een wijziging in de plannen hebben en niet aanwezig kunnen zijn.

????️ Stuur een paar dagen van tevoren nog een herinneringsbericht naar iedereen die zich heeft aangemeld om deel te nemen.

Stap 3: De grote dag

Verwelkom jouw deelnemers:

???? Deel de HYPE! Praat even over GivingTuesday, herinner iedereen eraan dat ze meedoen, samen met jonge mensen over de hele wereld, en vertel over wie of wat je gaat helpen als resultaat van je project.

???? Logistiek aankondigen: wijs taken toe, bespreek de stappen voor het voltooien van het project en vermeld eventuele veiligheidsmaatregelen die je hebt getroffen.

Leg het goede vast!

Nodig je deelnemers uit om video’s te maken waarin ze beschrijven wat ze doen voor GivingTuesday. ???? Wees creatief en doe een TikTok. Je kunt ook iemand aanwijzen om rond te lopen en foto’s ???? van je vrijwilligers in actie te verzamelen (met toestemming van de deelnemers). Post dan op TikTok, Snapchat, Instagram of wat jullie tegenwoordig allemaal gebruiken, met #GivingTuesdayNextGen + #GivingTuesday.

Opmerking voor ouders: delen op sociale media is optioneel, we respecteren de privacy van uw kinderen. Het project doen en leren hoe geweldig het voelt om te geven, is het belangrijkste onderdeel!

Sluit je evenement af

Aan het einde van het project:

✨ Opruimen – Vraag iedereen zijn steentje bij te dragen! Laat leiders vrijwilligers begeleiden bij hun deelname om de site er beter uit te laten zien dan toen ze aankwamen. Alle materialen moeten worden gebruikt of geschonken. Alle gereedschappen moeten worden teruggebracht.

???? Erkenning – Maak en plaats een groepsfoto met hashtags #GivingTuesdayNextGen + #GivingTuesday

???? Reflectie – Een krachtig hulpmiddel voor het opbouwen van een gemeenschap houdt in dat je even de tijd neemt om na te denken over de gebeurtenissen van de dag. Dit kan vele vormen aannemen: een groepsdiscussie onder vrijwilligers, schrijven over je ervaringen en het maken van een fotodagboek of video over het project zijn slechts enkele ideeën.

???? Dien de resultaten van je project in bij het GivingTuesday Nederland team! Bezoek GivingTuesday.nl en deel hoe je hebt deelgenomen. Voeg je foto’s, video’s en hoeveel mensen hebben deelgenomen aan je evenement toe. We willen jouw impact vastleggen als onderdeel van de grootste doe goed-beweging aller tijden!