Een medisch noodfonds bij Operation Bobbi Bear, Zuid Afrika

Het doel van de campagne is om zoveel mogelijk geld bijeen te krijgen voor een medisch noodfonds bij Operation Bobbi Bear, Zuid Afrika.

Deze mensenrechtenorganisatie die al 20 jaar een baken is voor getraumatiseerde kinderen in het werkgebied KwaZulu Natal, in de buurt van Durban. De kinderen vertellen hun trauma’s aan de hand van een knuffelbeer, vandaar de naam van deze krachtige organisatie.  Wij van Stichting Bobbi Bear NL ondersteunen deze organisatie al ongeveer 2,5 jaar vanuit Nederland.

Sinds 1,5 jaar hebben zij voor langere periode 6 kinderen onder hun hoede. Het zijn 6 kinderen van één drugsverslaafde moeder, maar hebben zes verschillende vaders. Zij zijn doodziek en verlaten aangetroffen in een krot naast een vuilnisbelt. In het bed lagen dode ratten, de kinderen waren ondervoed en voor twee van hen kwam de hulp bijna te laat. Ze waren verwilderd, niet opgevoed, wisten niets van wc’s of manieren, gingen niet naar school.’ Ze werden mishandeld door de moeder en de stroom van mannen die over de vloer kwamen. En verkracht, telkens weer. Ook de jongetjes.

Operation Bobbi Bear probeert hen het vertrouwen in mensen  terug te geven. De kinderen gaan heel makkelijk met andere kinderen om, maar niet met volwassenen. Psychologen en gedragscoaches helpen om stapje voor stapje dat vertrouwen te geven, en de angst te laten plaatsmaken voor liefde
en veiligheid. Soms zitten de twee jongsten onder het bureau van CEO Eureka Olivier terwijl zij zit te werken en klampen zich vast aan haar benen. De
oudste jongen heeft het ‘t moeilijkst, hij probeerde een tijdje geleden zelfmoord te plegen. “Ik wil niet leven”, zei hij.’ Twee dagen en nachten heeft Eureka met hem in haar armen gezeten om hem liefde en geborgenheid te laten voelen. Het mantra: ‘ik wil dat je leeft…’

De moeder is inmiddels vertrokken naar Johannesburg, is weer zwanger van weer een nieuwe man. Naar de kinderen heeft ze niet meer omgekeken. Die blijven ondanks alles naar haar vragen. Ze was alles wat ze kenden. Met z’n zessen vormen ze een kleine clan, een scheepje dat dobbert op de woeste
baren van het leven. Eureka kan pas blij zijn als het Bobbi Bear gelukt is om de trauma’s te verjagen en ze van totaal kapot weer zo heel als mogelijk zijn.

Psychologische hulp en medicatie voor de kinderen doen een grote financiële aanslag op het toch al schamele budget van de NGO Operation Bobbi Bear. Zij ontvangen geen geld van de overheid en willen dat ook niet, omdat zij graag onafhankelijk blijven. Zij willen op geen enkele manier riskeren dat door overheidsbemoeienis rechtzaken van de kinderen beïnvloed worden.

Begin november hebben wij van het bestuur van Bobbi Bear Nederland een werkbezoek gebracht en de kinderen gezien en gesproken. We brachten tijd met ze door en zagen hoezeer de kinderen vooruit zijn gegaan. Maar de achterstand op school blijft. En als die week door een onweersbui het licht uitvalt, dan zien we direct weer de enorme littekens die in de kinderen zijn geslagen.

De opvangruimte van Bobbi Bear zit die week regelmatig weer vol. Vijf kinderen met volwassenen, op zoek naar hulp. Wij leren het gezicht van trauma
kennen. Uit de ogen van deze kinderen is alle leven verdwenen, het heeft plaatsgemaakt voor wanhoop.

Al de medische kosten voor deze kinderen komen voor rekening van Operation Bobbi Bear. Hoewel er een verzekering is, dekt dat maar een klein deel van de kosten. Bovendien moet er bij noodgevallen direct geld zijn, want anders wordt de medische hulp geweigerd. En  uitbetaling van verzekeringsgelden laat vaak heel lang op zich wachten.

Daarom deze eenmalige actie om ervoor te zorgen dat er een medische buffer is die al deze psychische- en medische kosten voorlopig kan opvangen.

In return zal ik, Brigitte Wendelgelst, een advertentie plaatsen in het weekblad van mijn woonplaats, Ermelo. Daarin zal ik mij aanbieden om tussen 26 november en 3 december elke avond iemand die zich eenzaam voelt in zijn woonomgeving een uurtje te komen verblijden met mijn bezoek. Indien gewenst lees ik voor, of gaan we een blokje om. Met of zonder hond.

Om te doneren, KLIK HIER.

Voor meer informatie, zie: foodforbobbibear.com

One thought on “Een medisch noodfonds bij Operation Bobbi Bear, Zuid Afrika

Comments are closed.