GivingTuesday: Wereldwijd en in Nederland samen meer goed doen op 29 november

GivingTuesday is een wereldwijde beweging die vrijgevigheid viert en elk jaar valt op de eerste dinsdag na Black Friday en Cyber Monday. Dit jaar is deze speciale “doe goed-dag” op dinsdag 29 november 2022. GivingTuesday is in 2012 in Amerika gestart als tegenhanger van de massale koopdagen en staat in het teken van initiatieven om iets goed te doen voor of te geven aan een ander.

“Sinds vier jaar geven we ook in Nederland aandacht aan deze speciale dag en we zien dat er elk jaar meer initiatieven bij komen.” zegt Shelly Dassen, woordvoerder van GivingTuesday Nederland, “Als beweging willen we alle kleine en grote acties een podium geven en vele mensen inspireren om mee te doen. Ondanks de verschillende crisissen in Nederland organiseren vele mensen ook dit jaar weer tientallen liefdadigheidsacties die, tegen alle maatschappelijke tweespalt in, getuigen van empathie, hoop en liefdadigheid van mensen onderling. Met de slogan ‘Samen meer goed doen’ en de hashtag #GivingTuesday roepen we iedereen op iets goeds te doen voor een ander voor, tijdens of na 29 november 2022”, aldus Shelly Dassen.

Voorbeelden van goede doelen en bedrijven die aan GivingTuesday meedoen:

Thuis in Oss in OssStichting Thuis in Oss is een non-profit organisatie, die zich inzet voor de opvang en integratie van vluchtelingen in Oss. Alleen als burgers en vluchtelingen met elkaar omgaan, elkaar leren kennen en samen de schouders eronder zetten, kan integratie slagen. Integratie verdraagt geen uitstel en je kunt het niet alleen. Door middel van verschillende projecten helpen zij nieuwe Ossenaren.Samen sporten is een uitstekende manier voor mensen om elkaar (beter) te leren kennen en hun netwerk te verbreden. Daarom organiseert op deze dag Thuis in Oss in samenwerking met het SEC (Sport Expertise Centrum) én Top Oss de Thuis in Oss Cup, een voetbaltoernooi voor Ossenaren en nieuwe Ossenaren. Iedereen die voetbal leuk vindt kan gratis meedoen. Ervaring is geen must. Het draait tijdens het toernooi namelijk niet alleen maar om voetbal; minstens zo belangrijk is de gezelligheid. Een DJ zorgt dat van het toernooi een klein feestje wordt gemaakt.

Toevallig speelt Nederland dan de derde wedstrijd tijdens het WK in Qatar om 16.00 uur in de middag. De Thuis in Oss Cup start tijdens GivingTuesday om 18.30 uur.

Vicki Brownhuis in Den BoschHet Vicki Brownhuis in Den Bosch organiseert een event om fondsen te werven: de Lock-up. Een belteam, met onder andere mensen uit het regionale bedrijfsleven, komt samen en benadert op GivingTuesday hun (zakelijke) relaties. Het doel is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor hun centrum voor leven met en na kanker.

Matchis | het Nederlands Centrum voor StamceldonorenStichting Matchis is het Nederlandse Centrum voor stamceldonoren en zet zich in om voor zoveel mogelijk patiënten met een vorm van bloedkanker een stamceldonor te vinden. Op GivingTuesday gaan ze een crowdfunding campagne doen, genaamd ‘Held op sokken’. Voor Matchis een nieuwe vorm van fondsenwerving waarmee ze als doel hebben 700 speciale sokken te verkopen.

Het aantal sokken is gelijk aan de ruim 700 patiënten waarvoor elk jaar een zoektocht naar een stamceldonor wordt opgestart. De kopers willen ze door middel van een cadeautje een warm hart toe dragen en natuurlijk ook warme voeten geven.

Stichting Nieuwe Generatie Brasil uit BredaStichting Nieuwe Generatie Brasil uit Breda zal, net als in voorgaande jaren, op deze dag aandacht vragen voor hun stichting en geld inzamelen. Dit jaar is het doel om geld op te halen voor de inrichting van de nieuw te bouwen extra leslokalen en praktijkruimtes in São João del Rei. Zij hopen in 2023 te starten met de bouw van deze nieuwe ruimtes.

Vattenfall: Doneer als medewerker je punten aan Sintvoorieder1Vattenfall Foundation werkt al een paar jaar samen met Sintvoorieder1. Ieder jaar helpt Vattenfall met de medewerkers in Nederland mee om zoveel mogelijk kinderen te bereiken. Zo worden er honderden cadeaus gedoneerd op de verschillende kantoren in het land, verdubbelt de Foundation de financiële donaties van de medewerkers en helpen teams bij het inpakken van de grote hoeveelheid cadeaus.

Deze activiteiten maken onderdeel uit van GivingTuesday, waarbij op dinsdag 29 november de opbrengsten worden overhandigd aan Sintvoorieder1.

Over GivingTuesday NederlandGivingTuesday is géén centraal georganiseerde fondsenwervingscampagne rondom één specifiek goed doel. Deze dag wil mensen mobiliseren om op de dinsdag na Black Friday hun eigen charitatieve initiatieven te ontplooien en om iets goeds te doen voor anderen. We geven naast individuen die goed willen doen, ook non-profitorganisaties en bedrijven een podium om hun acties onder de aandacht te brengen. Zij gebruiken daarbij de hashtag #GivingTuesday op hun social media kanalen en kunnen het speciale GivingTuesday logo en hart erbij gebruiken.

*******