GivingTuesday voor en door scholen/docenten/leerlingen

Koopzucht of geven om een ander?

Dat is het thema van GivingTuesday, de wereldwijde actiedag om elkaar te helpen en iets goeds te doen. Dit jaar op 29 november. Over de hele wereld komen jongeren (en volwassenen) in actie. Het is een actiedag voor alle leeftijden: dus zeker ook voor scholieren en jullie leerlingen.

Het moment om met de actualiteit van Black Friday en Cyber Monday te laten zien dat je ook gelukkig kunt worden door te geven om en aan een ander. Organiseer met jouw leerlingen een doe goed-actie op of rond 29 november. Ieder goed doel, dichtbij of veraf is goed. Jullie leerlingen kunnen dat zelf helemaal invullen. En wie weet komen ze in aanmerking voor een actiebudget, beschikbaar gesteld door onze sponsors.

GivingTuesday – Next Generation

Als we jongeren in staat stellen om op een betekenisvolle manier te geven en hen de mogelijkheid bieden om een beweging op te starten op een manier die hen aanspreekt, dan zorgen we er de komende generaties voor dat vrijgevigheid een kernwaarde wordt van elke gemeenschap en in elk land. Via GTNextGen willen we jongeren stimuleren om te geven en we willen hen laten inzien dat mensen zowel een ontvanger als een gever kunnen zijn – iedereen heeft namelijk iets te geven! GTNextGen staat voor GivingTuesday Next Generation oftewel de volgende generatie (jongeren) die vrijgevigheid zal omarmen en aanwakkeren.

Wij brengen in de aanloop naar en op 28 november 2023 jongeren samen om het vuur van verandering aan te steken door te geven en te helpen. We schrijven hun niet voor wat ze moeten doen, maar we ondersteunen met inspiratie, praktische handvatten, hulpmiddelen en een megafoon/luidspreker. We hebben grote ambities. We willen deelname van jongeren aan GivingTuesday vergroten.  We breiden ons netwerk uit en activeren maatschappelijke organisaties om jongeren te ontmoeten en we willen deze organisaties helpen om positief ingrijpende veranderingen in hun eigen gemeenschap te stimuleren.

Simpel online delen van de acties door leerlingen van jullie school
De GivingTuesday acties kunnen door de scholieren simpel online gedeeld worden op o.a. Instagram en TikTok. De plek waar jongeren nu hun activiteiten en ideeën delen. Dit kan simpel via stickers die we beschikbaar hebben gesteld, zie: https://giphy.com/channel/givingtuesdaynl

Zoek in jouw story naar GivingKarma of GivingTuesday en bekijk en gebruik onze stickers en tag @GivingTuesdayNL. Zie givingkarma.givingtuesday.nl hoe gemakkelijk het is mee te doen!

Online toolkit
Er is een toolkit voor middelbare scholen gemaakt. Toolkit klinkt toch net wat spannender dan een lespakket ? Een actiehandleiding hoe leerlingen zelf activiteiten kunnen ondernemen of acties kunnen uitvoeren. Klassikaal, individueel of in teamverband.

De toolkit

Download onze toolkit voor docenten, scholen, naschoolse programma’s (activiteiten) en jongerenorganisaties en pas deze direct toe.