#GivingPhoto

Op 28 november slaan World Press Photo, GivingTuesday en talloze fotografen wereldwijd de handen ineen voor een online solidariteitstentoonstelling genaamd Giving Photos.

Zet je in voor persvrijheid

Ben jij (hobby-) fotograaf en wil je inzetten voor persvrijheid in landen waar dit niet vanzelfsprekend is? Doe dan mee op 28 november, op GivingTuesday mee aan onze online #GivingPhoto solidariteitstentoonstelling.

Doe met ons mee aan deze campagne en help de barrières van censuur doorbreken. Samen vieren we de vrijheid van meningsuiting in enkele van ‘s werelds meest uitdagende regio’s.

Afbeelding #GivingPhoto: Een vrouw in traditionele kledij uit Zuid-Amerika staat op een rots met een alpaca in haar armen

Meedoen in 3 simpele stappen

Maak een foto (of kies er eentje uit jouw portfolio) die voor jou het woord ‘geven’ representeert.

Denk aan ‘geven’ in de breedste zin van het woord. Voor de een is dit een fysiek gebaar zoals een arm om iemand heen slaan, voor de ander is dit het geven van je stem zoals je dat doet bij een protestactie. Het kan dus vanalles zijn, maar zorg dat het hoopvol en positief is en dat de wereld er een beetje mooier van wordt.

Deel jouw foto op 28 november op jouw social media kanalen (Story/Feed) met de hashtag #GivingPhoto

Door het gebruiken van de hashtag, maak je automatisch deel uit van de online solidariteitstentoonstelling. Dus vergeet de hashtags niet en tag ons vooral!

Voeg een tekst toe aan je foto waarin je 1. uitlegt waarom je deze foto plaatst en 2. oproept tot donaties. Bijvoorbeeld:

“Vandaag plaats ik een #GivingPhoto om je aandacht te vragen voor iets belangrijks: persvrijheid. In Nederland hebben mensen toegang tot kwalitatieve visuele informatie over de diversiteit die onze wereld vormgeeft. In veel landen is dit echter niet het geval. De persvrijheid wordt daar voortdurend bedreigd, waarbij censuur en onderdrukking stemmen het zwijgen opleggen die het meest gehoord moeten worden.

Daarom lanceren World Press Photo en GivingTuesday een fondsenwervingscampagne om solidariteitstentoonstellingen te creëren op impactlocaties.

Doneer vandaag nog en wees een katalysator voor verandering. Help ons mee de diversiteit en kwaliteit van de fotojournalistiek te behouden, tentoonstelling voor tentoonstelling.

Ga naar www.givingtuesday.nl/actie/giving-photo voor meer informatie en doneer.

#GivingTuesdayNL #GivingPhoto#WorldPressPhoto”

Wil jij jouw netwerk op de hoogte brengen van deze campagne en laten weten dat jij meedoet? Download dan hier een social media post template voor je Feed en hier eentje voor je Stories.

Afbeelding #GivingPhoto: een ouderen Aziatische man kijkt recht in de camera door een kleurrijk deurgordijn.

Jouw foto maakt het verschil

We leven in een tijd waarin mensen de wereld begrijpen door middel van beelden. We worden voortdurend blootgesteld aan visuele informatie die onze ideeën vormt over de wereld waarin we leven, evenals de mensen met wie we deze delen.

In Nederland hebben mensen toegang tot kwalitatieve visuele informatie over de diversiteit die onze wereld vormgeeft. In veel andere landen, zoals Egypte, Mexico en Bangladesh, is dit echter niet het geval. De persvrijheid wordt voortdurend bedreigd, waarbij censuur en onderdrukking de stemmen tot zwijgen brengen die het meest gehoord moeten worden.

Om een voorbeeld te geven: nog maar een paar weken geleden verbood de Hongaarse anti-LGBT-wet jongeren onder de 18 jaar de toegang tot de World Press Photo-tentoonstelling in Boedapest, waar dit verhaal werd tentoongesteld.

Beeld: Hannah Reyes Morales voor The New York Times

Handje wijsvinger roze GivingTuesday icoon

FAQ

World Press Photo is een Nederlandse non-profit organisatie. Hun missie is om de wereld te verbinden met de verhalen die er toe doen, om de persvrijheid te behouden en om de stemmen te versterken van degenen die vaak ongehoord blijven. Zij geloven in de kracht van visuele verhalen om grenzen te overstijgen en verandering teweeg te brengen. Vandaag nodigen zij jou uit om mee te doen aan een initiatief dat tot doel heeft de barrières van de censuur te doorbreken en de vrijheid van meningsuiting te vieren in enkele van de meest uitdagende regio’s ter wereld.

Zeker niet! Het gaat erom dat jij jouw bereik en netwerk inzet, en deze actie bij mensen in jouw omgeving onder de aandacht brengt. Dit doen we met behulp van het delen van onze Giving Photos. Het gaat er dit keer niet om wie de mooiste of de beste foto inlevert, het gaat erom dat we ons samen sterk maken voor een goed doel. Daarbij telt iedere foto net zoveel mee, of die nu van een hobby-fotograaf of een Award winning fotograaf afkomstig is, jouw bijdrage telt!

Op dinsdag 28 november 2023 wordt wereldwijd GivingTuesday gevierd. Dit is de dag waarop mensen over de hele wereld samenkomen om goed te doen. De dinsdag na Black Friday veranderen we kopen in geven, denken we aan een ander in plaats van onszelf en zetten we ons in voor een betere wereld. Meer informatie over GivingTuesday vind je hier.

Het maakt niets uit als je geen foto hebt om op jouw social media kanalen te delen. Je kunt bijvoorbeeld ook een foto van iemand anders delen of de actie zonder foto bij jouw vrienden/familie/collega’s onder de aandacht brengen. Stuur de donatielink bijvoorbeeld via WhatsApp door of vertel er op werk over. Het doel van het delen van de actie blijft het belangrijkste: geld inzamelen voor persvrijheid.

Roep jouw collega-fotografen op om ook mee te doen aan deze actie en hun hoopvolle beelden te delen. Je kunt deze pagina bijvoorbeeld met hen delen. En ga op pad voor een prachtige #GivingPhoto natuurlijk!

World Press Photo Foundation

Deze actie is opgezet in samenwerking met de World Press Photo Foundation, een Nederlandse non-profit die als missie heeft om de verhalen die er echt toe doen met de wereld te delen, door middel van de beste fotojournalistiek en documentaire fotografie.