Kookactie voor mensen zonder (t)huis

De afgelopen twee jaar heeft Gooddiggers een kerstkookactie georganiseerd in Breda. Hiermee werden al honderden heerlijke kerstmaaltijden gekookt voor Bredanaren zonder (t)huis. Doordat dit zo’n groot succes was gaan we gewoon lekker door met koken. Dit keer trappen we de actie af op GivingTuesday en koken we door tot Oudjaar!

Je kunt zelf beslissen hoeveel tijd, geld en energie je hieraan wil besteden. Het concept is dus heel simpel, maar de impact enorm groot. Op deze pagina vind je meer informatie over de actie, dus lees snel verder!

Zien we jou binnenkort bij de Faam?

Meedoen in 3 simpele stappen

Bij de Talentenfabriek liggen (liter)bakjes klaar die jij gratis mag gebruiken om jouw eten in te doen. Deze kun je vooraf ophalen tijdens openingstijden.

Het is geheel aan jou wat jij leuk vindt om te koken of waar jij goed in bent. Alles is welkom! Wel zijn er een paar tips die we je willen meegeven:

 • -Vaak eten mensen helaas alleen. Eenpersoonsporties zijn dus het fijnste.
 • -Als het kan dan is een maaltijd die ook koud lekker is het allerbeste (chili, pasta etc.). Dan kunnen we de maaltijden ook aan de straatteams meegeven.
 • -Mocht je de mogelijkheid hebben dan zijn halal maaltijden ook erg welkom.
 • -Denk aan de hygiënerichtlijnen. We willen natuurlijk niet dat er iemand ziek wordt.

Je kunt de maaltijden langsbrengen bij de Talentenfabriek van maandag t/m donderdag tussen 09:00 uur en 17:00 uur op de Liniestraat 19. Je kunt dan langs de receptie doorlopen naar de keuken en het daar aan een begeleider/vrijwilliger geven. Twijfel je of ze open zijn? Bel ze gerust op: 076-5645050 voor je vertrekt.

De Talentenfabriek is een hele fijne plek waar ook altijd begeleiders aanwezig zijn. Mensen komen daar om een kopje koffie/thee te drinken en een krantje te lezen. Soms wordt er samen gekookt of worden er activiteiten georganiseerd.

We nodigen je uit om eens plaats te nemen en we garanderen je dat je binnen 10 seconde aanspraak hebt! Mensen zijn super blij dat je iets lekkers komt brengen en vinden het vaak leuk om even te kletsen. Pak een kopje koffie en leer elkaar kennen. Dit geeft zoveel meer voldoening dan alleen een maaltijd langsbrengen.

Emmertjes soep in de koelkast

Hygiëne

 1. Was je handen goed voor je gaat koken, Dit is altijd ontzettend belangrijk, maar met de kwetsbare doelgroep waar je voor kookt, willen we je hier nog extra op wijzen dat dit zorgvuldig gebeurt. Ook is het altijd handig als je handschoentjes in huis hebt om deze te gebruiken.
 2. Was niet alleen je handen, maar ook al het fruit en groente goed. Evenals al je keukengerei zoals messen, spatels en snijplanken. Zorg verder voor een nette werkplek waar je kunt koken.
 3. Snijd vlees, vis en groente op aparte snijplanken. Zorg er ook voor dat je gaar en rauw eten apart houdt en voorkom kruisbesmetting.
 4. Verschoon vaatdoekjes en hand- en theekdoen regelmatig. Wanneer je voor iemand anders kookt zou het zelfs nog beter zijn om zo veel mogelijk keukenpapier te gebruiken in plaats van hand- en theedoeken.
 5. Verhit eten door en door om bacteriën en virussen te doden. Schep eten in de magnetron regelmatig om. Check ook altijd of je koelkast op de juiste temperatuur ingesteld staat. Op 4°C blijft eten langer goed en krijgen bacteriën nauwelijks een kans.
 6. Let erop dat je bij het boodschappen doen eten koopt dat niet over de datum is en dat de verpakking nog heel is. Koop de gekoelde producten als laatste.
 7. Zorg ervoor dat je nieuwe wegwerpbakjes gebruikt die schoon zijn of de wegwerpbakjes gebruikt van de Faam.
Handje wijsvinger roze GivingTuesday icoon

Veelgestelde vragen

SMO ondersteunt burgers die (dreigend) dak- of thuisloos zijn, verslaafd zijn geweest of andere langdurige of acute problemen hebben. De Talentenfabriek in de Faam is een hele fijne ontmoetingsplek waar deze mensen terecht kunnen voor ondersteuning, dagbesteding en andere vormen van begeleiding.

Door een extra portie te koken en deze langs te brengen, kun je iemand dus heel erg blij maken. Zeker in deze koude wintermaanden!

Wanneer jij een portie langsbrengt zullen medewerkers van SMO deze uitdelen aan diegene die op dat moment aanwezig zijn in de Talentenfabriek en die dit erg goed kan gebruiken. Hierdoor is jouw hulp op elk moment ontzettend welkom! Want het leuke aan dit project is dat het een extraatje én een verrassing is voor de mensen van SMO die bij de Talentenfabriek (in de Faam) binnen komen lopen.

Het adres van de Talentenfabriek is: Liniestraat 19, 4816 BG in Breda. De Talentenfabriek zit op loopafstand van Station Breda. Bij binnenkomst kun je de receptie vragen om je de weg te wijzen naar de Zoete inval (de keuken). Je kunt de maaltijd afgeven bij de gastheer/ -vrouw van de Zoete inval.

Je kunt iedere maandag t/m donderdag tussen 09:00 en 17:00 uur bakjes ophalen en maaltijden komen afgeven.

Op dinsdag 28 november 2023 wordt wereldwijd GivingTuesday gevierd. Dit is de dag waarop mensen over de hele wereld samenkomen om goed te doen. De dinsdag na Black Friday veranderen we kopen in geven, denken we aan een ander in plaats van onszelf en zetten we ons in voor een betere wereld. Meer informatie over GivingTuesday vind je hier. De oprichter van Gooddiggers, die eerdere jaren de kerstkookactie organiseerde, is sinds kort ook kartrekker van de GivingTuesday Nederland beweging, vandaar dat de actie nu via GivingTuesday wordt verspreid.