Over GivingTuesday

Sinds 2012 is GivingTuesday uitgegroeid tot een dag waarop we wereldwijd vrijgevigheid vieren. Mogelijk gemaakt door de samenwerking van miljoenen mensen die de kracht van sociale media daarvoor inzetten.

Het wordt gevierd op de eerste dinsdag na Black Friday en Cyber Monday. GivingTuesday is de dag om iets voor een ander te doen. Samen met heel veel anderen, wereldwijd. Tijd voor goede doelen en maatschappelijke organisaties om zo veel mogelijk mensen bij hun werk te betrekken GivingTuesday markeert het begin van het traditionele geefseizoen. In Nederland begint seizoen met Sinterklaas, als de kinderen hun cadeaus in de schoen vinden. Het seizoen om te geven aan mensen en maatschappelijke organisaties die hulp hard nodig hebben. De tijd van de goede doelen, die in de aanloop naar Kerst zo veel mogelijk mensen bij hun werk willen betrekken.

Sinds het begin in 2012 is GivingTuesday een internationale beweging geworden voor de promotie en ondersteuning van geven en goed doen. Met evenementen gedurende het hele jaar en steeds meer mogelijkheden om die evenementen te ondersteunen.

Nederland | #GivingTuesday

Sinds 2019 is de #GivingTuesday beweging ook in Nederland. Meer informatie over de Nederlandse beweging en haar deelnemers is na te lezen op deze website.

Bekijk het jaaroverzicht van 2019.

Wat is de missie van GivingTuesday?

Onze missie is om een rechtvaardiger en genereuzere wereld te bouwen.

Waar komt GivingTuesday vandaan?

GivingTuesday is bedacht door het team van het Belfer Center for Innovation & Social Impact at the 92nd Street Y, een cultureel centrum in New York dat sinds 1874 mensen bij elkaar brengt rond de waarden van solidariteit en vrijgevigheid. GivingTuesday brengt mensen, gemeenschappen en organisaties van over de hele wereld bij elkaar voor een gemeenschappelijk doel: inspireren om aan en om elkaar te geven. Een steeds groeiend team van oprichters, partners en sponsors vanuit alle maatschappelijke sectoren werkt samen om de beweging te versterken en te laten groeien.

Het Grote Idee van GivingTuesday

GivingTuesday verbindt het potentieel van social media en de vrijgevigheid en solidariteit van mensen van over de hele wereld. Het doel is om daarmee een echt verschil te maken in hun gemeenschappen: in buurt, wijk of dorp, in bedrijf of vereniging, dichtbij of aan de andere kant van de wereld. GivingTuesday is een platform voor mensen om geld en goederen, tijd en talenten te geven voor grote en kleine uitdagingen. GivingTuesday brengt een veelheid van partners bij elkaar: goede doelen en maatschappelijke organisaties, buren en sporters, kleine en grote bedrijven, individuen en families. Partners die elkaar aanmoedigen om goed te doen met kleine en grote daden.

Als een beweging verenigt GivingTuesday landen wereldwijd door het delen van de kracht om voor elkaar op te komen en elkaar te versterken.

Zijn er kosten verbonden aan het deelnemen aan #GivingTuesday?

Nee! #GivingTuesday is een gratis en open beweging om het geven aan te moedigen. Al onze bronnen zijn gratis beschikbaar via onze website. Maakt uw organisatie gebruik van online dienstverleners bij het toepassen van #GivingTuesday dan maakt u deze kosten direct bij deze dienstverleners, niet bij de #GivingTuesday beweging.

De oprichters

GivingTuesday is opgericht in 2012 door 92nd Street Y in New York samen met de United Nations Foundation. Dankzij de inzet van vele partners en sponsors heeft de beweging inmiddels duizenden organisaties uit de hele wereld gebundeld voor een betere en mooiere wereld. GivingTuesday wordt internationaal ondersteund door o.a. de Gates Foundation en de Rockkefeller Foundation. Ieder deelnemend land heeft weer zijn eigen sponsors, supporters en partners.

Zie voor meer informatie:

Initiatiefnemers #GivingtuesdayNL

Jordan van Bergen

Initiatiefnemer

Jordan is directeur van Stichting GeefGratis. De websites Geef.nl en GivingTuesday.nl zijn initiatieven van deze stichting. Daarnaast is de stichting partner binnen Techsoup.nl.

Send Message

Theo Hesen

Mede-initiatiefnemer

Theo Hesen is o.a. oprichter van het Instituut Goed Nalaten.  Theo brengt mensen en goede doelen bij elkaar als het gaat om erfenissen.

Send Message