GivingTuesday Blog

Waarom GivingTuesday?

Meisje en oudere man lachen samen op GivingTuesday

Of je nu Twitter opent waar ongezouten meningen, beschuldigingen en haatreacties je om de oren vliegen, een Kamerdebat kijkt wat meer begint te lijken op een krantenkop van de Speld of dat je op een verjaardag verzeild raakt in een welles-nietes discussie over stikstof, het Sinterklaasfeest of het migratiebeleid. Het gevoel van polarisatie, pessimisme en negativiteit voert in het dagelijks leven de boventoon. En dit voel ik helaas niet alleen.

Jongeren zijn angstig en maken zich ernstig zorgen over de toekomst vanwege o.a. de klimaatcrisis. Nederlanders voelen zich machteloos en maar liefst 57% vindt dat het de verkeerde kant opgaat met Nederland.

“Nederlanders voelen zich machteloos en maar liefst 57% vindt dat het de verkeerde kant opgaat met Nederland.”

Een verontrustend beeld als je het mij vraagt. Deze pessimistische en polariserende gevoelens leiden tot een gebrek aan vertrouwen in elkaar en in de overheid. Het leidt tot een gebrek aan betrokkenheid en participatie in de maatschappij. Mensen zetten zich minder in voor het verbeteren van de samenleving en zijn minder bereid om actie te ondernemen om de problemen aan te pakken die ons allemaal aangaan. Ondanks dat dit laatste precies is wat we nodig hebben: een samenleving waarin mensen zich verenigen in het streven naar een betere toekomst.

Daarom is het van groot belang dat we zo snel mogelijk een collectief, positief en vooral hoopvol tegengeluid bieden, zowel online als offline. Een tegengeluid dat luidkeels roept: ‘je kunt wél het verschil maken’, ‘jouw inzet is meer dan een druppel op een gloeiende plaat’ en ‘samen zetten we onze schouders eronder’.

Een tegengeluid dat het bedrijfsleven oproept om hun verantwoordelijkheid te nemen, een tegengeluid dat de maatschappelijke sector verenigt én een tegengeluid dat individuen handvatten en een podium geeft om in actie te komen voor datgeen waar zij in geloven.

GivingTuesday is hier bij uitstek geschikt voor. Een dag die in het teken staat van hoop en samenhorigheid waarin we met heel Nederland kunnen laten zien hoe het wél kan en moet. Dinsdag 28 november 2023 is het weer zover, doe jij ook mee?

5 tips van Techsoup en GivingTuesday NL